Recepten

 

Exotische kip met pindakaas

 

Benodigdheden:

1 braadkip

350 gram boter

2 el. olie

3 el. pindakaas

3 teentjes knoflook

2 tl. sambal oelek

2 el. citroensap

1,5 dl. koffieroom

2 bananen

Zout

Boter

Gepelde pinda’s

 

Bereiding:

Stop 2 teentjes knoflook (in de lengte gehalveerd) in de buikholte van de braadkip en braad deze in boter en olie rondom licht goudbruin. Bedruip af en toe met de braadboter. Vermeng de pindakaas met sambal oelek. Neem na 20 minuten braden de kip uit de pan en bestrijk deze geheel met pindakaas. Laat de kip nu op laag vuur verder braden. Voeg een glas water en het resterende, ragfijn gesnipperde teentje knoflook toe als de pindakaas er af gedropen is. Leg vervolgens een deksel op de pan en laat het geheel ruim 30 minuten sudderen op laag vuur. Neem de kip uit de pan en voeg aan de saus citroensap, lauwe koffieroom en zout naar smaak toe. Hierbij vooral goed roeren! Leg de kip er weer in en laat alles nog enkele minuten sudderen op uiterst laag vuur. Bak intussen de in lengte gehalveerde bananen in wat boter tot ze zacht en licht goudbruin zijn. Rooster de pinda’s Bestrooi de kip met heel even in een ingevette koekenpan geroosterde pinda’s en geef de gebakken bananen er apart bij.

 

Tip: Indien u minder scherp prefereert, kunt u de sambal oelek vervangen door sambal manis.

 

 


 

Kipkarbonade met garnalensaus

 

Benodigdheden:

4 kipkarbonades

200 gr. garnalen

½ L bouillon

125 gr. boter of margarine

2 el. room

50 gr. bloem

Worcestershiresauce

Peterselie fijngeknipt

Paprikapoeder

Zout en peper

 

Bereiding:

Bak en braad de kipkarbonades bruin en gaar. Verwarm de overige boter of margarine in een pan, voeg de bloem toe en roer het tot één geheel. Giet de bouillon, scheutje voor scheutje in de pan en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de garnalen, de room en de peterselie toe, verwarm de saus en maak deze op smaak af met worcestershiresauce, zout en peper. Neem de kipkarbonades uit de pan, leg deze op een verwarmde schaal en schenk de saus er overheen.

 

Tip 1: serveer hierbij peultjes en gekookte aardappelen.

Tip 2: De kipkarbonades kunt u ook vervangen door kippenpoten.

 




 

Sneetje kipfilet

 

Benodigdheden:

4 kipfilets

4 sneetjes brood

4 el. piccalilly

4 el. kwark

1 tl. mosterd

Reepjes rode paprika

Sla

35 gr. boter of margarine

Zout en peper

 

Bereiding:

Bak de filets gaar en bruin in de boter of margarine. Roer de kwark los met de piccalilly en de mosterd en maak dit op smaak af met zout en peper. Leg sla op het brood, vervolgens de filets en schenk hierover de saus. Garneer met de paprikareepjes.

 

Tip: U kunt de piccalilly vervangen door tomatenketchup.

 


 

Kipratatouille

 

Benodigdheden:

1 kg kippoulet of kipfilet in stukjes

1 rode en 1 groene paprika

1 ui

1 prei

1 teentje knoflook

¼ L blik champignons

4 el. ketjap benteng manis

1 tl. djahé (gemberpoeder)

Paprikapoeder

50 gr. boter of margarine

Zout en peper

 

Bereiding:

Bak de kippoulet of kipfiletstukjes bruin en gaar in de koekenpan. Fruit vervolgens de kleingesneden ui en knoflook mee. Voeg vervolgens de paprikareepjes, de preiringetjes, de uitgelekte champginons, de ketjap en de djahé toe en laat het geheel ongeveer 40 minuten stoven.

 

U kunt hier nog fijngeknipte bieslook aan toevoegen en een frisse salade bij serveren. Ook kan dit gerecht worden gegeten met macaroni.

 

 

De recepten die zijn besproken tijdens de radio uitzending van RTV Drenthe.

 

De makkelijke maaltijd

 

Voorgerecht: Gevulde kerriekipsoep

4 personen

Benodigdheden:

40 g boter

1 eetlepel kerriepoeder

800 g kruimige aardappelen, in gelijke blokjes

100 g bleekselderij, in stukjes

8 worteltjes, in stukjes

1 prei, in ringetjes

2 teentjes knoflook, fijngehakt

250 g kipfilet, in blokjes

1 liter groentebouillon (van 2 blokjes of fond)

1 kuipje Boursin Cuisine Curry


Verwarm de boter en voeg het kerriepoeder toe. Smoor hierin aardappelblokjes en de groenten samen met de knoflook en de kipfiletblokjes gedurende 5 minuten.

Voeg de bouillon toe en laat de soep in 20 minuten gaar worden; de kruimige aardappelen zullen uit elkaar vallen als ze gaar zijn en de soep binden.

Roer Boursin Cuisine Curry los met wat van de warme soep en voeg het toe aan de soep. Breng de aardappelsoep op smaak met versgemalen peper en zout en serveer direct.

 

Voor een nog meer gebonden soep kun je de aardappelsoep met een staafmixer pureren.

 

Hoofdgerecht: Macaroni Gyros

4 personen

Benodigdheden:

500 gram kipgyros

400 gram ongekookte (volkoren-) macaroni

600 gram Macaronigroeten: ui, witte kool, paprika, champignons etc.

1 flesje kookroom

Geraspte kaas

Boter

 

Kook de macaroni volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Verwarm de boter in de koekenpan en bak de kipgyros lekker bruin. Voeg later de macaronigroente toe en roerbak dit 5 minuten mee. Maak de saus af met een scheutje room en meng het tot een smeuïg geheel. Eet smakelijk!

 

 

Culinair genot

 

Voorgerecht: Geroosterde asperge met gerookte kipfilet

4 personen

Benodigdheden:

500 g groene asperges

5 el olijfolie

2 sjalotten, fijngehakt

1 el balsamicoazijn

chilipeper uit de molen

1 gerookte kipfilet, in kleine blokjes gesneden

3 zongedroogde tomaten, in kleine blokjes gesneden

2 el verse bieslook, fijngeknipt

 

Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd van de onderkant van de asperges een stukje van 2 cm. Schil het onderste deel van de asperges als ze wat droog of houtig aanvoelen.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat, leg de asperges erop en druppel 2 el olijfolie erover, Strooi er naar smaak zout en peper over en schep alles goed om. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de asperges in 15 min. goudbruin en gaar.

Roer in een kom de sjalot en de azijn door elkaar en laat dit 5 min. marineren. Klop de resterende 3 el olijfolie en naar smaak zout en rode peper door de azijn. Schep de kip, de tomaat en bieslook door de dressing.

Verdeel de asperges over 4 grote warme borden en schep de dressing erover. Garneer eventueel met enkele blaadjes rucola.

 

   

Hoofdgerecht: Coq au vin

4 personen

Benodigdheden:

1 polderhoen

3 el boter

150 g ontbijtspek in blokjes gesneden

6 sjalotjes fijngesnedenn

1 peen in grove stukken gesneden

2 tenen knoflook in plakjes gesneden

4 el cognac

1 el bloem

200 g champignons in vieren gesneden

½ l witte wijn warm

2 el krulpeterselie grofgesneden

peper & zout


 

Snijd de polderhoen in stukken en wrijf het goed in met peper & zout. Smelt de boter in een dikke pan en voeg het ontbijtspek toe. Vervolgens laat je de sjalot en de peen hierin fruiten.
Haal dan alles uit de pan en braad de polderhoen op hoog vuur om en om goudbruin. Nu voeg je de knoflook en de cognac toe. Besprenkel vervolgens met de bloem en roer dit alles minimaal 4 minuten om met een houten lepel.
 
Voeg nu de champignons, warme witte wijn, spek, peen en sjalot toe en zet het vuur hoog. Laat het 15 minuten lang zonder deksel verder sudderen. Breng zo nodig nog op smaak met peper & zout en bestrooi de coq-au-vin met de krulpeterselie. Serveer het meteen en eet smakelijk!

 

 

Voor meer heerlijke recepten kunt u kijken op de volgende sites:

* www.facebook.com/vosdragt

 

* www.kiprecepten.nl

* www.wildrecepten.com

* www.wildkopen.com

* www.wildplaza.nl

* www.poelier.nl